onsdag 23. desember 2009

AvatarDa har jeg også sett Avatar, filmen alle snakker om for tiden. Like greit å få det overstått, det snakkes jo om den overalt og jeg begynte å bli lei av å høre andres meninger uten å kunne sammenlikne med mine egne.

Så denne filmen i Sal 1 på Ringen Kino i Oslo, hvor de viste den i 3D uten undertekst, og det er jeg jævlig glad for at jeg gjorde. Ringen Kino er vel mer eller mindre offisielt anerkjent som Norges beste kinoanlegg teknisk sett. Jeg er helt overbevist om at hvor bra lyd og bilde er når du ser denne filmen er alfa og omega for ditt helhetsinntrykk av filmen. Jeg tror også at å se den i 3D har mye å si for å få en best mulig opplevelse, det er tross alt dette filmen er laget for. Så til alle dere som vurderer å se den på den lokale kinoen som ikke har vært oppgradert siden du så Løvenes Konge som kid: DON'T DO IT! Til dere som allerede har sett den på en "vanlig" kino i 2D: kjipern. Gjør som en kompis av meg som bor i Tønsberg gjorde: Ta en dagstur til Oslo med Avatar på Ringen Kino som hovedattraksjon! Jeg er helt seriøst. No disrespect, men dette er teknisk en state-of-the-art film som fortjener å oppleves med state-of-the-art kinoanlegg.

Det skal sies at jeg ikke har sett noen andre 3D-spillefilmer de siste årene som jeg kan bruke for å sammenlikne med, men jeg har sett 3D-film mange ganger før.

På tide å komme i gang med å snakke om filmen, kanskje? Avatar var for meg en film jeg overhodet ikke hadde noe forhold til på forhånd. Jeg hadde aldri hørt om filmen før jeg så den første traileren, og synes heller ikke den klarte å skape så utrolig stor interesse. Kanskje fordi traileren såklart bare var i 2D. Det jeg husker best var at det var med noen teite skapninger som liknet på en blanding av Night Elf'ene i World of Warcraft, og Blanko, han slappe blå alien-duden i Space Jam. Jeg har ikke gått og ventet på at denne filmen skulle ha premiere for å si det sånn. Det er bare nå i det siste etter at filmen kom på kino at jeg har fått med meg at dette er en film som virkelig er verdt å se, og det helst rimelig fort.

Filmen er regissert av James Cameron (han som laget Titanic bl.a.) og er en science-fiction/eventyr/action film som foregår på en annen planet i år 2154 hvor menneskene holder på å kolonisere seg for å utvinne planetens enorme naturressurser. Dessverre bor det en menneskeliknende art kalt Na'vi på denne planeten som ikke er så fan av at menneskene tar seg til rette. Bla bla, du ser det åpenlyse politiske budskapet, noe jeg egentlig ikke kunne brydd meg mindre om, det er faktisk ikke historien som er viktig i denne filmen.

Avatar har for meg satt en ny standard for hva film kan være. I hvertfall i sjangeren adventure/fantasy/sci-fi. Dette er virkelighetsflukt i høyeste grad, det nærmeste jeg har vært virtual reality. Da jeg gikk ut av kinosalen hadde jeg i nesten 3 timer vært på planeten Pandora. Jeg elsker sånne filmer! Noe av det mest interessante jeg kan tenke meg er å dagdrømme og fantasere om og prøve å forestille meg det ukjente, hvordan fremtiden blir og hvordan det er på andre planeter osv. Noe av det morsomste med sci-fi sjangeren er å se andres idéer om dette. Det jeg synes var best med Avatar var den utrolig troverdige, detaljrike, idylliske skildringen av en slik idé, og filmens evne til å suge meg totalt inn i denne idéen. Fra den fascinerende avanserte teknologien vi ser hos menneskenes baser og fartøyer til den jaw-dropping nydelig vakre naturen på Pandora. Det er håpet og troen på at det en gang vil eksistere noe liknende i fremtiden som gjør at jeg er interessert i å fryses ned for senere gjenopplivning hvis jeg noengang får råd til det ved slutten av livet mitt (mer om kryogenikk i et fremtidig blogginnlegg, uvisst når dette blir :p).

Avatar er en film jeg føler fortjener respekt og anerkjennelse, rett og slett på grunn av alt arbeidet som må ligge bak denne filmen. Fy faen for et prosjekt det må ha vært! Tenk å begynne på noe sånt! Alle detaljene i bildet! Alle lydeffektene passer perfekt og høres totalt autentiske ut!

Historien i Avatar er enkel og banal, men det er akkurat sånn den trenger å være for denne filmen. Det er ikke meningen å sitte med en mental kabal under filmen for å forstå en eventuell plot-twist eller oppdage geniale kunstneriske metaforer. Jeg vil skryte av skuespillet til bl.a Zoe Saldana som spiller Neytiri, den kvinnelige hovedrollen. Jeg ble imponert over hvordan hun ved hjelp av stemmen klarte å formidle følelser til tross for at hun har et blått CGI-ansikt. Skrikingen da hun var sint, den hese desperate stemmen da hun var redd, og mest av alt, den brutale hulkende gråten da ting var som verst. Jeg tror kanskje ikke alle er enige med meg her, men jeg fikk gåsehud flere ganger hvertfall. Dette er bare ett eksempel på hvordan denne filmen viser at det ikke alltid er hva som blir sagt som er viktigst, men hvordan.

Avatar er uten tvil en style-over-substance film og jeg synes litt synd på de som ikke klarer å nyte slike filmer for det de er. Ja, det skinner tvers igjennom at dette er en amerikansk film. Vi har den latterlig stereoptypiske, slemme, arrete militærkarakteren med hjerte av stein og vi har smertelige hårete replikker som "You're not the only one with weapons, bitch!" Det er allikevel ikke nok til å trekke karakteren min mer ned enn fra full pott, til: 9/10. Som underholdningsopplevelse var nemlig denne filmen perfekt, kanskje den beste jeg noen gang har opplevd i form av film.

Jeg gleder meg til å se denne filmen igjen! Tenker jeg kommer til å se den minst 1 gang til på kino i 3D, forhåpentligvis blir det allerede i romjulen. Etter det gleder jeg meg til å kjøpe den på Blu-Ray, regner med den kommer som 3D-versjon så da blir det innkjøp av 3D-briller også! :D

Alle burde se denne filmen, jeg får lyst til å ta med meg foreldre og besteforeldre sånn at de skjønner hva som er mulig i 2009 og kanskje får dem til å dagdrømme mer. Jeg skulle ønske at fattige barn i krigsherjede land som kanskje aldri har vært på kino får sjansen til å oppleve denne filmen sånn som jeg har gjort.

Det høres kanskje ut som jeg har blitt helt frelst eller var rusa på heroin da jeg så denne filmen, og det er egentlig ikke inntrykket jeg ønsker å gi i det hele tatt. Jeg er ikke noe Avatar/James Cameron/Sci-Fi/Hollywood/CGI-fanboy eller blottet for kritisk sans. Det bare ble sånn, Avatar var en veldig stor opplevelse som jeg kommer til å huske lenge.

Trailer 1
Trailer 2


Dagens musikktips må bli en jævlig digg sang, dette er en av mine absolutte popfavoritter:
Moto Boy - Blue Motorbike Hypem.com. Spotify.

1 kommentar:

  1. Avatar er tidenes beste film :D Jeg har aldri sett en bedre film.

    SvarSlett

Har'u noe å si te meg?