lørdag 3. april 2010

Filmmusikk

Her om dagen begynte jeg å mimre litt og fikk lyst til å lage en liste over god filmmusikk. Jeg mener at musikk er en veldig viktig del av film, og oppdager mye ny musikk på denne måten. Her er noe av den filmmusikken jeg liker best, følte passet best til filmen eller husker spesielt godt. Jeg har forresten bevisst valgt å ikke ha med komponistsoundtrack, altså musikk ala Hans Zimmer, John Williams osv. Setter pris på den typen musikk også, men det kan ikke høres på alene, det fungerer best samtidig som man ser filmen det er snakk om.

Du kan bli sittende ganske lenge om du skal høre gjennom alt på en gang, så dette innlegget er kanskje best å dele opp i etapper eller noe sånt. Ikke veldig leservennlig, jeg veit, men det får ikke hjelpe, jeg har laget denne listen mest for meg selv egentlig... Here we go:

1. Clint Mansell & The Kronos Quartet - Summer Overture
fra Requeim for a Dream


Fy faen for et mektig stykke musikk! Rett og slett en stor del av grunnen til at denne filmen gir deg følelsen av å ha blitt bokset i mellomgulvet og sparket i ballene.

2. Devotchka - How It Ends
fra Little Miss Sunshine


Utrolig bra og lidenskapelig sang. Tidlig i filmen hjelper denne musikken til med å sette seeren inn i riktig stemningsmodus og bygger opp forventningene til og følelsene for denne geniale filmen. Perfekt.

3. Bernard Herrmann - Theme From Taxi Driver
fra Taxi Driver


Legendarisk film, kanskje min favoritt av både Scorsese og De Niro. Denne melodien glemmer man bare ikke, og hver gang jeg hører den får jeg følelsen av at jeg kjører rundt i New Yorks mørke, skitne og lugubre gater midt på natta i et nabolag jeg helst ikke vil befinne meg.

4. Roy Orbison - Crying
fra Gummo


Denne sangen spilles under den siste scenen i en av de rareste, men beste filmene jeg vet om. Hvis jeg har alene-nachspiel er det 100% bænkers at jeg spiller denne sangen med maks volum på headsettet og synger med så godt jeg kan.

5. Yann Tiersen - La Valse D'Amélie
fra Le fabuleux destin d'Amélie Poulain


Eventyrlig og koselig musikk som jeg sannsynligvis kommer til å huske lenger enn filmen den er fra. Hvis ikke jeg får samme følelsen den dagen jeg reiser til Paris som jeg gjør av denne musikken kommer jeg til å bli skuffet.

6. Angelo Badalamenti - Laurens Walking
fra The Straight Story


Denne filmen veksler mellom å være veldig bra, og bare ok. Når den er veldig bra er det fordi denne låta spilles til nydelige scener av storslått amerikansk natur. Kunne sett og hørt på dette i timesvis uten å gå lei.

7. Stealers Wheel - Stuck In The Middle With You
fra Reservoir Dogs


Jeg kunne jo laget en egen liste for all Tarantino's geniale filmmusikk, men siden det hadde blitt litt kjedelig lar jeg denne låta representere han. Hvem klarer å la være å flire og vrikke på dansefoten som Mr Blonde / Michael Madsen når denne låta begynner?

8. Ugress - Atlantis Coastguard Corruption
fra Hawaii, Oslo


Norsk film og norsk musikk. Filmen er ikke så veldig fantastisk akkurat, bra til å være norsk osv, men det som virkelig er fantastisk er denne låta. Den ble også brukt i traileren til filmen, noe som resulterte i norsk films sannsynligvis stiligste trailer noensinne.

9. Cat Power - The Greatest
fra Mammut


Listens sippelåt, som jeg oppdaget da jeg så denne fantastiske filmen for første gang. Det er rett og slett bare å begynne å grine.

10. Huey Smith - Don't You Just Know It
fra Snatch


Guy Ritchie vinner for beste rulletekstsang. At ikke flere filmskapere legger litt innsats i å finne en bra sang å avslutte filmen med er innmari merkelig synes jeg. Denne sangen er både fengende og morsom og gjør at man kommer i kjempehumør, ganske bra triks for å få folk til å huske filmen som en positiv opplevelse spør du meg.

Jeg kunne ramset opp 30 låter til, men det hadde blitt alt for mye på en gang. Jeg er veldig interessert i dette så hvis noen har noen egne favoritter, please feel free to share!

Og som om ikke dette innlegget er overfullt med musikk fra før, her kommer dagens musikktips:

The Black Keys - Tighten Up YouTube. Hypem.

5 kommentarer:

 1. Bra innlegg Mats! digger musikken og beskrivelsen

  SvarSlett
 2. Sjekk også ut film musikken til my blueberry nights

  SvarSlett
 3. Holder på å pløye meg gjennom filmene til Kar Wai Wong, så My Blueberry Nights kan bli et naturlig valg en av de neste gangene jeg skal se film skjønner jeg. The Greatest av Cat Power er med i den også har jeg fått med meg...

  SvarSlett
 4. Nok engang sitter jeg her og leser da vettu. Jeg ELSKER den første låta der. Og filmen, ikke minst. Men en sang som jeg virkelig liker som filmmusikk (litt fordi jeg har en tynn ballerina inni min pizzakropp) er The Feather fra Forrest Gump. Et nydelig stykke musikk til en klassiker av en sippefilm.

  SvarSlett
 5. Hvem spiller imorra?

  SvarSlett

Har'u noe å si te meg?